FAÇON JACMIN: When denim becomes knitwear

De Knitwear Capsule van FAÇON JACMIN is een gedurfd project waarbij ontwerpster Alexandra Jacmin denim verzoent met de kunst van het breien. Deze capsule bestaat uit vier gebreide denim stuks gemaakt van katoen uit de West-Indiase Zee eilanden en Zuid-Afrikaans zeewier, geverfd met natuurlijke indigo.

De wens om een Knitwear Capsule te creëren ontstond nadat Alexandra Jacmin de mogelijkheden onderzocht om de draden van een vintage jeans te hergebruiken om een shirt met de hand te maken. Dit shirt zal deel uitmaken van FAÇON JACMIN's artisanale collectie. Het idee van een capsule collectie kreeg duidelijker vorm tijdens een workshop over het verven van natuurlijke indigo. Ook bij Maison Martin Margiela, waar Alexandra Jacmin jaren als ontwerpster aan de slag was, kon ze zich reeds verdiepen in knitwear.

"Wat uniek is aan gebreide kleding is het creatieproces. Breiwerk is geen kant-en-klare stof. Om een gebreid kledingstuk te maken moet je het vanaf het begin ontwerpen, van het materiaal tot de vorm. Het is een fantastische puzzel."
- Alexandra Jacmin

De capsule collectie bestaat uit een gebreide trui, muts, sjaal en een afneembare kraag. De stukken zijn gemaakt van Zuid-Afrikaans zeewier en katoen uit de West-Indiase Zee eilanden, die beide gekend staan om hun zachte en zijdeachtige features. In tegenstelling tot synthetische indigo die een uniforme blauwe kleuring geeft, ontstaan er door de natuurlijke indigokleuring mooie en authentieke kleurvariaties die verschillen naargelang de locatie en de weersomstandigheden waarin de planten werden geteeld. Bovendien is natuurlijke indigo een duurzame kleurstof die geen gevaarlijk afval produceert. Het kan worden gecomposteerd en gebruikt worden om gewassen te bemesten. 

De Knitwear Capsule komt voort uit een engagement voor vakmanschap en duurzaamheid. Alexandra's missie is het creëren van meer vrijheid in haar creatieve proces, het verkennen van duurzame technieken en het opzetten van samenwerkingen met lokale gespecialiseerde vakmensen. Opnieuw doorbreekt ze de beperkingen van de mode-industrie en verlegt FAÇON JACMIN de grenzen van denim. ​ ​ 


Voor beeldmateriaal in hoge resolutie kan je terecht op de Prezly Newsroom
https://faconjacmin-oona-agency.prezly.com/media/album/6757  

 Om de collectie te ontlenen gelieve contact op te nemen met [email protected]

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.